keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Tutkimalla oppii


Oppimisen ja tutkimisen iloa luonnotieteiden ja matematiikan parissa
Veden eri olomuodot
Olemme jo muutaman viikon tutkineet erilaisia talveen liittyviä asioita. Sopivasti ajanjaksolle sattui myös valtakunnallinen LUMA-viikko. 
Tutkimiset aloitimme tiedepajassa veden eri olomuotojen tutkimisella. Lapset saivat havainnoida suurennuslaseilla miltä lumihiutaleet ja lumi näyttävät? Mitä  tapahtuu, kun lumen ottaa kädelle? Hauskoja oivalluksia kuului eskareiden suusta, kun lumi alkoi kädellä tai paperilla sulamaan. 
 
Samalla tavoin tutkittiin jäätä ja sen sulamista vedeksi. Näytin eskareille myös veden kiehumista ja kuinka se muuttuu vesihöyryksi. Havainnoin vielä lämpömittarin avulla veden eri olomuotojen lämpötiloja.

Talvea myös taiteillen

Taidejutuissa talvi on ollut myös inspiraation lähteenä. Yksinkertaisella grafiikkamenetelmällä piirtäen styroxille. Syntyi aivan upeita lumihiutaleita ja talvijuttuja. 


 



Lumen tekeminen jatkui myös eräänä pakkaspäivänä ulkoilun aikana. Näytin lapsille kuinka kiehuvasta vedestä saa upean lumisateen. Yritimme myös jäädyttää saippuakuplia, mutta siihen sää oli tällä kertaa liian leuto ja tuulinen.


Kuva ei ole koulun pihamaalta vaan testiversio open lapsuuden maisemissa.

Lukuvuoden 100. eskaripäivä

Ajanjaksolle sattui myös 100. eskaripäivä. Sitä vietimme lasten toiveesta pyjamapartyjen merkeissä. Päivän aikana ennätettiin em. lisäksi luistella sekä touhuilla 100- juttujen äärellä. Pareittain eskarit laskivat eri asioita 10 esimerkiksi herneitä, makarooneja, multilink-palikoita, paperiliittimiä, nappeja jne. Kun ryhmämme 10 paria tekivät kaikki samat laskutoimitukset oli tuloksena aina 100 kappaletta kutakin asiaa. Tuotokset kerättiin koulumme käytävälle vitriiniin näyttelyyn eli näin paljon on 100. 


Toiminnallisia tehtäviä: Kuuntele, muista, tee - QR-koodien avulla.



Eräänä päivänä eskarit touhuilivat jälleen QR-koodien parissa. Joukossa on vain muutama lukija, joten olen tehnyt eri tarkoituksiin joko äänitiedostoja tai -videoita, jonka avulla lapset saavat vihjeitä mitä pitää tehdä. Tällä kertaa erityisesti tuli matemaattisia moniosaisia tehtäviä, joissa piti piirtää, värittää, laskea ja ennenkaikkea muistaa ohje. Toki joukkoon mahtui joitakin äidinkieleen liittyviä tehtäviä myös. Koodin kuvaamisen ja kuuntelun jälkeen eskarilainen palasi omalle vastauslomakkeen ääreensä ja teki mitä muisti. Sallittua oli käydä kuvaamassa ohje uudelleen, mikäli sen matkalla unohti. 


Eskarit kuvaavat QR-koodeja jo varmin ottein.


Montako porrasaskelmaa on yläkertaan?






















Hienoa on katsoa itsenäistä työskentelyä ja jokaisen omaan tahtiin edistymistä sekä onnistumisen iloa. 








Koodaamisen opettelua

Eräänä päivänä pikkuista pupujussia piti opastaa nuoliohjeilla oikean tavaran luokse. Tein lattialle koodausalusta muotolaatoista. Välillä piti ehdottomasti kulkea esim. sinisen neliön kautta. Lapset osasivat todella hienosti sanoa eteenpäin, taaksepäin, sivulle näyttäen sormellaan oikeaa suuntaa. Käsitteet oikea ja vasen ovat vielä tässä vaiheessa vielä hakusessa. 

Seuraavana päivänä uskalsinkin ottaa lapsille esiin iPadeilla koodauspelin. Lapset alun lyhyen opetusvaiheen jälkeen pääsivät todella hyvin sisälle, miten ohjata "pölypallo" oikeaa reittejä ja oikeilla käskyillä. 



Matemaattisten taitojen harjoittelua rakentelemalla

Avaruudellinen hahmottaminen tekee isoja harppauksia eskari-iässä. Niiden havainnointiin pystyy oivasti käyttämään pehmeitä rakennuspalikoita. Pareista toinen rakensi ensin oman rakennelman ja koko ajan toinen teki juuri samanlaista ja juuri samanlaisista palikoista. Tällä kertaa emme nimenneet palikoinen muotoa tai väriä rakennellessa. Valmiin rakennelman yhteydessä voisi vielä harjoitella samalla sijaintikäsitteitä esim. pienen legohahmon avulla.



Mieluinen oli myös herne-cocktailtikkurakentelu. Tällä kertaa käytimme liotettujen herneiden sijaan vanhaa kovaksi muuttunutta muovailuvahaa. Lapset pyörittivät siitä ensiksi pieniä palloja ja alkoivat sitten hahmottamaan omaa rakennelmaansa. 







Tällä erää matikkapainoiset puuhastelut lopettelimme lukusuoraharjoituksiin sekä oman numeromuistipelin tekemiseen. Tälläkin kertaa hyödynsimme kierrätysmateriaalia eli maitopurkkien korkkeja, joista saimme oivat ja helposti käänneltävät pelimerkit jokaiselle. 



Toivottavasti joku sai tästä tämänkertaisesta päivityksestä hyviä ideoita omaan työhön ja arkeen pienten tutkijoiden kanssa!

                                                                             Eija


tiistai 1. tammikuuta 2019

Lahjaksi toisille tai iloksi itselle

Joulunalusaika on aina yhtä mieleinen ja kiireinenkin. Nautin siitä, että saan tehdä käsilläni joko leipomuksia tai käsitöitä. Tässä jaan joitakin käsityöideoita, joita näpertelin joko pukinkonttiin, lahjaksi muuten vain tai tilaustyönä - ennenkaikkea niiden tekeminen oli iloksi itselleni. 

Pienelle talven poikavauvalle



Seuraan Instagrammissa ja Pinterestissä useita sivustoja ja mm. @helivn tekee aivan ihastuttavia huovuttettuja tossuja. Niimpä päätin itsekin jo viime talvena tehdä vähän vastaavanlaisia, mutta omilla ohjeilla. Kuvassa on pienelle poikavauvalle syntyneet tossut Novita Huopanen langasta. Tossu kudotaan erittäin lyhytvartisena, mutta tavallista sukkaa siis suurempana. Huovuttaminen tapahtuu pesukoneessa. Itselläni on tapana laittaa huovutetun sukan/ lapasen/ tossun sisälle pienimuovipussi ja rumpuun heitän froteepyyhkeen joukkoon. Pesun aikana vanuuntunut tuote muotoillaan kosteana ja laitetaan kuivamaan. 

Huovutetun sukan varren tein Novitan Baby Merino langasta. Varteen muotoilen yleensä jonkinlaisen palmikon ja helmineuletta. Palmikkokaistale ommellaan kiinni tossun reunaan ja lopuksi kaistaleen päät yhdistetään. Nämä tossut koristelin yksinkertaisesti pienillä ruseteilla. 

Lankatontut odottavat uutta kotia
Eskarimme Elli-tontun "tilauksesta" syntyi lasten tonttutaloihin perinteisiä lankatonttuja. Minusta on ollut kiva ajatus, että joulukalenterista jäisi lapsille sellainen muisto, joka säilyy. 


Lankatontuthan ovat erittäin helppoja tehdä ja niissä voi hyödyntää langanloppuja. Lankaa kieputetaan esim. aikakausilehden ympärille useita kierroksia kuin pienelle vyyhdelle. Tämän kiristetään yläosasta "vyyhti" kiinni samanvärisellä kaksinkertaisellalangalla ja jätetään toinen lenkki ripustusta varten. Edelleen samanvärisellä langalla kiristetään n. 1/4 yläosasta tontulle pää ja tähän pujotetaan sopivan kokoinen puuhelmi nenäksi ja solmitaan takaosasta kiinni. Sitten vain valmiista kudosputkesta (tai huovasta) tontulle lakki syvälle päähän ja lakin yläosan voi koristaa rusetilla. Näin tonttu on parrantasausta vaille valmis.


Välillä tulee hieman haastaa myös itseään. Jäin nimittäin vähän koukkuun myös virkkaukseen, mikä ei ollenkaan ole ollut minun lempipuuhaa. 

                             

Pinterestissä törmäsin useisiin lasin/mukinalusmalleihin ja siitä sainkin idean kivoista joululahjoista. Pehmeistä ja aika paksuista puuvillalangoista virkkasin ympyröitä pylvässilmukoita tehden. Huovasta ja/ tai fleecesta leikkasin tähtiä, jotka kiinnitin ompelukoneella ommellen. Näitä syntyi aika nopeasti elokuvaa katsellessa.

Uniikkeja pikkulahjoja niin kahvin kuin teenjuojillekin.
Kummilapset saavat usein pehmeitä paketteja ja tänä jouluna oli kummityttöjen vuoro. Jo aikuinen kummityttömme sai pirteät pistokkaat, jotka on helppo vetäistä jalkaan ja niissä käytin yhtä lempiväreistäni eli keltaista.

                                                   

Toinen kummitytöistämme sai hieman pidemmät sukat, joita voi pitää vaikka luistellessa. Näissäkin malli-ideoita poimittu ja yhdistelty mm. Anelmaisista. Toissa vuonna opettelin kirjoneuleita tehdessä uuden päättelytyylin enkä enää mistään hinnasta siitä luopuisi. Lankoihin ei tehdä solmuja, vaan niitä juoksutetaan/ kieputetaan kudottavan langan mukana jonkin matkaa. Näin työn valmistuttua ei ole niin työlästä päättelyvaihetta. Näiden sukkien nilkassa on kukkapitsi, joka sekään ei ole mikään vaikea neulottava. Netistä löytyy hyviä videoita, joista tekniikan voi opetella.

                                 

               

Yhden tilaustyönkin ennätin joulukiireen keskellä tehdä. Edellisestä vauvaneuleasun tekemisestä oli jo jonkin aikaa. Mutta ei muuta kuin perehdyin annettuun toiveohjeeseen ja puikot heilumaan. Ohjeet olivat selkeät ja muutamien iltojen tuloksena syntyi tämä raidallinen neulehaalari. 

                  


Ja ettei kaikki aivan mennyt neulomiseksi tai virkkaamiseksi löysin Pinterestistä myös kivan valaistun lahjapaketti-idean.

Sopivan kokoinen pahvilaatikko vuorataan tuorekelmulla. Tämän jälkeen laatikon ympärille kierretään paperinarua (tai puuvillalankaa) sikin sokin. Kun narua on pyöritetty sopivasti, laatikko sivellään kauttaaltaan liima-vesi -seoksella ja annetaan kuivua kunnolla. Laatikon kuivuttua sen pohjaan leikataan luukku/ aukko, josta sisällä ollut laatikko saadaan tuotua litistettynä pois. Tämän jälkeen "rasian" sisään laitetaan pieni jouluvalosarja ja paketti viimeistään sopivalla lahjanarulla. Tällä kertaa kaapin kätköistäni löytyi vain joulunpunaista paperinarua, mutta valkoisista syntyy varmasti aivan ihastuttavia kausivaloja huonetta koristamaan.

Näillä ideoilla ja tuotoksilla meni vuoden 2018 joulunalusaika. Paljon jäi ideoita tulevaan ja lisää löytyy koko ajan. Toivottavasti joku teistäkin saa kipinää käsillätekemiseen - se on vain niin rentouttavaa ja palkitsevaa. Ennenkaikkea itsellä on usein tapana vielä ajatella lahjaa tehdessä sen saajaa, joten tunteella tehtyjä.

Hyvää alkanutta vuotta 2019! Toivottavasti tänäkin vuonna opitaan ja kokeillaan jälleen jotain uutta, niin sinä kuin minä.

terveisin Eija