Hieman on ollut kiireitä, eikä blogipäivityksiä ole tullut hetkeen. Nyt ajattelin jakaa vinkkejä, jos niistä olisi ideaa jollekulle toiselle eli tällä kertaa matikkapäivitystä luvassa.
Tekemällä ja toimimalla oppii, näin etenkin eskarissa. Kaverit tarkistavat ovatko tehneet oikein ja tarvittaessa auttavat ja neuvovat toisiaan. Käytän paljon työssäni toiminnallisia tehtäväpisteitä, vaikkakin se vaatii paljon etukäteistyötä. Kun kerralla tekee valmistelut hyvin, on niistä iloa pitkään. Joskus ongelmana voi olla se, kun ei muista mihin edelliskerran jälkeen jotkin tavarat laitettiinkaan talteen. ;) Ideoita olen poiminut vuosien varrelta omasta takataskusta, mutta kieltämättä myös Pinterestin ja facebookin lukuisat ryhmät tuovat uusia ideoita.
Itselläni on suuri esiopetusryhmä, jossa on 21 ehtiväistä ja eri oppisen vaiheessa etenevää lapsukaista. Pienet toiminnalliset toimintapisteet tai pajat, millä nimellä niitä haluaakin kutsua, on oiva tapa huomioida lasten taitoja yksilöllisesti sekä auttaa/ opettaa uusia asioita. Suuri hyöty ja apu on ryhmässä toimivasta ohjaajasta/ ohjaajista, kun toimintaa tehdään oman luokkatilan ulkopuolella.
Tällä kertaa meillä oli pääteemana kerrata lukualuetta 0-5. Jokaisella eskarilaisella oli oma tekemäni vastauslomake, jossa tehtäväpisteiden kuvat. Oppilas kiersi parinsa kanssa eri pisteitä ja ohjeistuksessa oli etsiä aina piste, jossa ei ole muita tai ei jonoa. Tehtävän suorittamisen jälkeen oppilas teki rastin vastauslomakkeeseensa kyseisen tehtävän kohdalle. Toimintapisteitä oli muutama enemmän kuin pareja, joka myös auttoi ettei ruuhkapaikkoja syntynyt. Tällä kertaa ohjeina olivat pelkät kuvat ja kuvatekstit. Siksi kävimme varmuuden vuoksi tehtäväpisteet läpi yhdessä oppilaiden kanssa. Toisinaan käytän QR-koodeja, joissa ohjeet voi kuunnella niin monta kertaa kuin haluaa.
Eskaritilamme ulkopuolella oli enemmän ns. liikunnallisia pisteitä tai matikkapelejä. Esimerkiksi:
- Pyöritä spinneriä ja tee yhtä monta X-hyppyä parin kanssa.
- Ota vatsalauta (molemmille omat) ja käy sillä terveydenhoitajan sohvan luona, heitä noppaa ja kirjoita paperille nopan silmäluvun mukainen numero. Palaa takaisin.
- Heitä noppaa ja heitä palloa parin kanssa yhtä monta kertaa.
- Pelaa parin kanssa Unoa muistipelinä (samaa väriä ja numeroa)
- Pelaa parin kanssa Dominoa - erittäin hyvä vanha peli, jota toivoisin pelattavan enemmän.
Luokkatilassani oli mm. seuraavaa:
- Kirjoita taululle numerot 1-5. Yritä tehdä ne oikeinpäin. Yllättävän paljon eskari-iässä tulee rotaatiota.
- Laita kuvasarjan kuvat loogiseen aikajärjestykseeseen. (Etenkin tässä parin apu ja tarkistus tai yhteinen pohdista oli tarpeen)
- Piirrä samanlaiseksi toinen puolikas
- Tangram oli tällä kertaa uusi tuttavuus oppilaille. Aloitimme apuviivoitetuilla kuvioilla. Hienosti osa hoksasi pienellä auttamisella, miten kuvioiden ratkaisu onnistuu myös niiden kuvioiden osalta, mistä apuviivat puuttuivat.
- Rakenna mallikortin mukaan. Valittavana oli erilaisia rakennelmakuvia pienille puupalikoille ja palikkamäärät vaihtelivat eli vaikeustasoja oli laidasta laitaan.
- Jatka mallin mukaan (sarjoitusta) multilink-palikoilla. Apuna erilaisia värisarjoja.
- "Mäkkärin" ranskistaskut: Ota "ranskis", jossa on numero ja lukumäärä - laita se seinällä olevaan oikeaan ranskislaatikkoon. "Ranskiksen" roolia tässä näytteli värikkäät askartelutikut. Tämä idea Pinterestistä.
- Järjestä numerokortit oikeaan järjestykseeseen 0-5 ja laita dinosauruksia numeron alapuolelle sen osoittama oikea lukumäärä.
Tässä nyt ainakin osa tehtäväpisteistä. Lapset tykkäsivät ja kuin huomaamatta oli matikkapuuhien parissa touhuttu reipas 45 minuuttia. Tokikaan paikoillaan ei oltu kuin aina hetki, mutta keskittyminen juuri tästä syystä pysyikin hyvin hanskassa.
Matikkaterveisin, Eija