Lattiamuodot ovat loistavia monessa tilanteessa. Tällä viikolla käytimme niitä värien tunnistamista (tämäkin voi olla joillekin vielä vaikeaa) ja muotojen opettelussa/ nimeämisessä. Lattiamuodot pysyvät hyvin paikoillaan, vaikka niitä olisi asetettu esim. penkeille. Jokainen esioppilas saa samalla yksilöllistä huomiota, kun opettaja ennättää olla vieressä ja seurata vain hänen omaa hyppyvuoroaan laattajonolla.
Suunnittelen tunteja usein siten, että työskentely tapahtuu pareittain tai pienryhmissä. Näin samalla uusissa oppimistilanteissa sosiaaliset taidot harjaantuvat ja vieläpä, kun työskentelyparit vaihtuvat usein, kaverisuhteet lisääntyvät.
Myös muotojen jäljentäminen mallin avulla on hyvää silmän ja käden yhteistyön sekä hahmotuksen kannalta. Käytän joko pahvista leikattuja tai muovisia muotopaloja. Ihana on huomata, miten lapset alkavat keksiä ja hahmottaa mitä kaikkea muotojen avulla voikaan suunnitella ja piirtää.
Vuosia sitten tehdyt laminoidut kartonkimuodot ovat palvelleet hyvin. Niitä voi käyttää monessa tilanteessa esim. suunnituksessa niin sisällä kuin ulkona, sarjoittamisessa, taskunopissa jne. Tällä viikolla niillä harjoiteltiin sarjoittamista. Tätä tulisi tehdä vielä paljon useammin, sillä se auttaa loogisen päättelykyvyn kehittymisessä. Usein käy niin, että sarjaa tehdään mallikortin muotojen lukumäärän mukaisesti. Sarjan jatkamista eteenpäin täytyy joidenkin oppilaiden kanssa aina harjoitella jonkun kerran ennenkuin se avautuu. Toinen mainio väline sarjoittamiseen on napit.
Taskunoppatehtävä: heitä pehmonoppaa ja etsi hyppien (liikkumistapaa voi vaihdella) heittämäsi muoto. Tässä käytän juuri eri tasoonkin "piilotettuja" muotolaattoja ja voi sitä onnea, kun saa hypätä vaikkapa penkiltä alas. Samalla, kun muodon löytää, tulee siinä nimetä ko. muodon väri ja muodon nimi. Iloiset kasvot ja punaiset posket ovat merkki mieluisesta tehtävästä.
Tämän idean olen joskus tallentanut Facebookin tai Pinterestin jostakin ryhmästä. Eli nopea tehdä toimivia muotoja vaikkapa tekstinkäsittelyohjelmalla ja jos oikein tarkka haluaa olla, voi tehdä ne juuri askartelutikkujen mittasuhteisiin sopiviksi. Tulostetut kuvat kannattaa laminoida. Oppilaat tekevät mallikuvion muotoisia kuvioita joko mallin viereen/ alapuolelle tai päälle (jos mittasuhteet ovat kohdillaan). Tämäkin työpaja saa vilkkaan oppilaan keskittymään ja yrittämään pitkään. Samoin tässä tehtävässä tulevat hyvin esiin mahdolliset hahmotukseen liittyvät ongelmat.
Muotoja ei opetella ja harjoitella vai sisällä. Tässä yhden päivän pienryhmän tuotoksia. Ympyrä täytyi tehdä etsimällä kiviä, neliö keräämällä maasta löytyvillä lehdillä, kolmio oksanpalasilla jne. Näitä tehdessä voi saada ohikulkijoilta katseita tai kyselyitä: "Mitä sieltä löytyy?" Erittäin mieluinen puuha myös oppilaista.
Tässä postauksessa oli vain murto-osa ideoita, joita muotojutuissa käytän. Harmittavasti unohdin ottaa kuvistunnilla taiteilluista kolmioketuista kuvan - niistä tulee aina söpöjä. Toivottavasti joku lukija saa näistä ideoita/ vanhan idean mieliinpalauttamista omaan työhönsä. Muotojen ja värien jälkeen onkin sitten vuorossa seuraavien matemaattisten käsitteiden harjoittelua/ opettelua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti