keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Tutkimalla oppii


Oppimisen ja tutkimisen iloa luonnotieteiden ja matematiikan parissa
Veden eri olomuodot
Olemme jo muutaman viikon tutkineet erilaisia talveen liittyviä asioita. Sopivasti ajanjaksolle sattui myös valtakunnallinen LUMA-viikko. 
Tutkimiset aloitimme tiedepajassa veden eri olomuotojen tutkimisella. Lapset saivat havainnoida suurennuslaseilla miltä lumihiutaleet ja lumi näyttävät? Mitä  tapahtuu, kun lumen ottaa kädelle? Hauskoja oivalluksia kuului eskareiden suusta, kun lumi alkoi kädellä tai paperilla sulamaan. 
 
Samalla tavoin tutkittiin jäätä ja sen sulamista vedeksi. Näytin eskareille myös veden kiehumista ja kuinka se muuttuu vesihöyryksi. Havainnoin vielä lämpömittarin avulla veden eri olomuotojen lämpötiloja.

Talvea myös taiteillen

Taidejutuissa talvi on ollut myös inspiraation lähteenä. Yksinkertaisella grafiikkamenetelmällä piirtäen styroxille. Syntyi aivan upeita lumihiutaleita ja talvijuttuja. 


 



Lumen tekeminen jatkui myös eräänä pakkaspäivänä ulkoilun aikana. Näytin lapsille kuinka kiehuvasta vedestä saa upean lumisateen. Yritimme myös jäädyttää saippuakuplia, mutta siihen sää oli tällä kertaa liian leuto ja tuulinen.


Kuva ei ole koulun pihamaalta vaan testiversio open lapsuuden maisemissa.

Lukuvuoden 100. eskaripäivä

Ajanjaksolle sattui myös 100. eskaripäivä. Sitä vietimme lasten toiveesta pyjamapartyjen merkeissä. Päivän aikana ennätettiin em. lisäksi luistella sekä touhuilla 100- juttujen äärellä. Pareittain eskarit laskivat eri asioita 10 esimerkiksi herneitä, makarooneja, multilink-palikoita, paperiliittimiä, nappeja jne. Kun ryhmämme 10 paria tekivät kaikki samat laskutoimitukset oli tuloksena aina 100 kappaletta kutakin asiaa. Tuotokset kerättiin koulumme käytävälle vitriiniin näyttelyyn eli näin paljon on 100. 


Toiminnallisia tehtäviä: Kuuntele, muista, tee - QR-koodien avulla.



Eräänä päivänä eskarit touhuilivat jälleen QR-koodien parissa. Joukossa on vain muutama lukija, joten olen tehnyt eri tarkoituksiin joko äänitiedostoja tai -videoita, jonka avulla lapset saavat vihjeitä mitä pitää tehdä. Tällä kertaa erityisesti tuli matemaattisia moniosaisia tehtäviä, joissa piti piirtää, värittää, laskea ja ennenkaikkea muistaa ohje. Toki joukkoon mahtui joitakin äidinkieleen liittyviä tehtäviä myös. Koodin kuvaamisen ja kuuntelun jälkeen eskarilainen palasi omalle vastauslomakkeen ääreensä ja teki mitä muisti. Sallittua oli käydä kuvaamassa ohje uudelleen, mikäli sen matkalla unohti. 


Eskarit kuvaavat QR-koodeja jo varmin ottein.


Montako porrasaskelmaa on yläkertaan?






















Hienoa on katsoa itsenäistä työskentelyä ja jokaisen omaan tahtiin edistymistä sekä onnistumisen iloa. 








Koodaamisen opettelua

Eräänä päivänä pikkuista pupujussia piti opastaa nuoliohjeilla oikean tavaran luokse. Tein lattialle koodausalusta muotolaatoista. Välillä piti ehdottomasti kulkea esim. sinisen neliön kautta. Lapset osasivat todella hienosti sanoa eteenpäin, taaksepäin, sivulle näyttäen sormellaan oikeaa suuntaa. Käsitteet oikea ja vasen ovat vielä tässä vaiheessa vielä hakusessa. 

Seuraavana päivänä uskalsinkin ottaa lapsille esiin iPadeilla koodauspelin. Lapset alun lyhyen opetusvaiheen jälkeen pääsivät todella hyvin sisälle, miten ohjata "pölypallo" oikeaa reittejä ja oikeilla käskyillä. 



Matemaattisten taitojen harjoittelua rakentelemalla

Avaruudellinen hahmottaminen tekee isoja harppauksia eskari-iässä. Niiden havainnointiin pystyy oivasti käyttämään pehmeitä rakennuspalikoita. Pareista toinen rakensi ensin oman rakennelman ja koko ajan toinen teki juuri samanlaista ja juuri samanlaisista palikoista. Tällä kertaa emme nimenneet palikoinen muotoa tai väriä rakennellessa. Valmiin rakennelman yhteydessä voisi vielä harjoitella samalla sijaintikäsitteitä esim. pienen legohahmon avulla.



Mieluinen oli myös herne-cocktailtikkurakentelu. Tällä kertaa käytimme liotettujen herneiden sijaan vanhaa kovaksi muuttunutta muovailuvahaa. Lapset pyörittivät siitä ensiksi pieniä palloja ja alkoivat sitten hahmottamaan omaa rakennelmaansa. 







Tällä erää matikkapainoiset puuhastelut lopettelimme lukusuoraharjoituksiin sekä oman numeromuistipelin tekemiseen. Tälläkin kertaa hyödynsimme kierrätysmateriaalia eli maitopurkkien korkkeja, joista saimme oivat ja helposti käänneltävät pelimerkit jokaiselle. 



Toivottavasti joku sai tästä tämänkertaisesta päivityksestä hyviä ideoita omaan työhön ja arkeen pienten tutkijoiden kanssa!

                                                                             Eija


5 kommenttia:

  1. Olipa mukava löytää blogisi. Kiitos, kun jaat eskari-ideoita. On niin mukava nähdä, mitä kollegat tekevät. Jään seuraamaan blogiasi mielenkiinnolla jatkossakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin. Monta ideaa olen saanut myös käyttöösi sinun kivoista päivityksistä jo vuosien varrelta. :) Hyvät ideat ja kokeilut kannattaa jakaa myös muiden käyttöön! Mukavaa talvea!

      Poista
    2. Mukava kuulla Eija. Jatketaan ideoiden jakamista :) Mukavaa talvea!

      Poista
  2. Hei!
    Tutustuin blogiisi, jota on kiva lukea ☺ Tosi kivoja juttuja ja hyviä vinkkejä ❤

    VastaaPoista